Gyldendalhuset er tegnet av Arkitekt Sverre Fehn.
De verneverdige fasadene mot Sehesteds Plass er beholdt og nyoppusset

 


Den tradisjonsrike kobberdøren er flyttet fra Universitetsgaten og fungerer nå som hovedinngang fra Sehesteds plass.


Innenfor fasadene er den gamle bygningsmassen erstattet av et moderne indre med eik og lys betong som dominerende materialer.
Det nedsenkede auditoriet, Hamsunsalen, er et rom som Sverre Fehn arbeidet med med spesiell kjærlighet.

 


Det sentrale rommet i huset er den store, åpne Ibsenhallen som omkranses av kontorlokaler i fem etasjer.

 


Midt inne i Ibsenhallen har Sverre Fehn beholdt fasaden på det gamle Danskehuset, som lå inne i bakgården inn fra Universitetsgaten. Fasaden ble opprinnelig bygd i 1916 som en replikk til et hus som fortsatt står i Dansk Gyldendals hovedkontorer i København.


Denne åpne lyssjakten trenger inn i hjertet av bygget og bidrar til gode lysforhold.


Fasaden med glassbyggerstein bringer lys inn i bygget og ned i gårdsrommet mot nabobebyggelsen

 


Taket er et av de mest spektakulære aspektene ved huset. Gjennom atten massive betongpyramider slipper lyset inn i forskjellige vinkler og skaper en helt spesiell lyseffekt.


Den skulpturelle spiraltrappen, også den i betong, binder etasjene sammen sentralt i huset. Trappen er støpt på stedet, og to fagmenn arbeidet med den i et helt år.